Monday, 23 April 2012

Suka duka bersama

Assalamualaikum ^_^

Hai korang.. aku nk share ngan korang sume pasal suka dan duka aku spanjng aku blajar di part1 dan 
part 2.. 
 Part 1....

>> MY CLASSMATE <<

  classmate aku sume 28 org..kteorg mula2 tu mmg r malu2 nk knal2..tp bile dh lme2 tu,ok la.. =) Ap yg boleh aku katakan,dye org sume ni mmg sporting abiz...kteorg pergi bkak puasa rmai2 kt kfc..time tu pling best giler.. Kteorg booked 1 tenggiliing.. Tenggiling?? Korang tempah binatang yg bnyk duri tu??? Ish korang ni..rileks2 dlu.. Kalau korang nk thu,uni aku ni kn berbukit2..tangga tinggi2..so,satu kenderaan mcm van skul tu la yg angkut student2 kt uni ni....Alaaa...yg warna oren tu.. Got it?? ok,aku continue... Pastu,apa kaitan dgn binatang tu plak?? hahahaha..Actually,tenggiling tu la van yg aku ckp tadi tu.. Hah?? xpham ek? xpe2.. let me explain slow2 ok..sume student kt uni Machangster ni,pnggil van skul tu 'tenggiling'...knpe?? urmm,aku pom xthu knpe...maybe dyeorg pikir van tu bwk rmai student..so,tenggiling tu kn bnyk duri2..And duri2 tu diibaratkan as student yg dalam van tu kot... Aku pom xthu asal usul nama ni.. tapi best tw..kteorg akan berebut2 naek giling (tenggiling-'giling' dlm bhasa klantan..hehehe..aku kan org kelate....) skali naek 50 sen..kaya btol pak cik giling tu..mana xnye,bape rmai student yg dye angkut dlm satu hari...ish3... Dah2 la ckap psal giling ni..Back to psal bkak pose ngan classmate.. nk tgk gmbar2 x?? boleh... meh tgk cni ..
ni la classmate aku yang sporting gler2..bdak2 laki xjoin..ad hal kte.. mse ni tgh tunggu nk order..pose dlu.. :)


muka2 budak2 yg xsbar nk berbuka..hahaha



sabar2..


 ni aku ngan mimi.. peace dulu.. lmbt lgi nk berbuka..



tuan amalina n nija.. :)



tengok tu,dh kenyang2 smpat lagi tapau balik kolej.. ish3..

 sambil tunggu giling,take a pic dlu... :D

 peace... blurr ckit.. 


>>MY ROOMMATE<< 

 ni plak psal roommate aku..dye org ni best tw.. baek,lawa,prangai pom sme nga aku..giler2 gk..hahaha

ni aku dgn liza.. dye ni classmate aku mse skul dlu.. :D



si shantik, fira.. :)



fira n ct..

liza,ct n aku... :D

 klu korang nk thu,mse part 1 ni aku jtuh tangga 2x taw..so,roommate aku lah yg bnyk tlg aku..thanks korang..kteorg ni dh mcm adik beradik tw..sgala kebaikan,keburukan dye ad dlm kocek aku..aku happy sgt dpt roommate yg very sporting,baik hati,lawak,n mcm2 lagi la.. aku harap kteorg akan slalu bersama..amin.. 





 

Diploma In Quantitative Science

Assalamualaikum ^_^ 

 Hai u all...how's ur day? Hope u all have enjoy ur day wif family tersayang.. Pejam celik pejam celik,dah masuk setahun aku bergelar mahasiswi. As u all know,aku merupakan seorang pelajar jurusan Diploma in Quantitative Science. Course aku ni 3 years. Sekarang ni nak msuk tahun ke-2 dh..Sekejap jer rse..Terlalu banyak suka duka aku semasa aku sepanjang menjadi pelajar U.. Opss! lupe plak,korang thu x ap tu Quantitative Science??  Actually,sebelum aku dapat course ni aku pom xthu ap tu sains kuantitatif.. Mase kt sekolah dulu tu ad la kwn aku cakap yang kos ni best.Sesuai untuk student yang memang giler tahap gaban dgn subjek math n add math. Lpas aku dgr cm tu,aku pom terus set dalam mind aku yang nanti lpas spm,aku nk plih kos ni as my first choice. Lagi pun,aku memang minat giler dgn sbjek math n add math. Aku suka kira2 coz xmengantuk.. hehehe. 
 Time kt skul dlu,aku paling xsuke sbjek sejarah. Nape?? sebab,korang pom thu kn yg sbjek ni kne hafal..... aku ni bukan jenis yang suke mnghafal..Tapi.....satu yang aku suke psal diri aku ni.. Nak thu x?? Ok2..aku ni kalau dh pgang buku tu dan ready untuk hafal,aku akan bersungguh-sungguh tw.. Aku ni jnis yg suke hafal smbil baca bunyi kt mulut. Bagi aku,that is my way on how to remind something yg pnjg2.. =) Bile aku buat cm tu,automatic aku akan trus ingt. hehehe.. Lantak r ap org nk kata bising ker..ap ker...yang pnting aku ingt ap yg aku baca... 
 Aty,u out of topic la. Opps! yeke?? hehehe..sory2.. Ok,berbalik pada topic.. Lepas kuar jer result spm,aku isi borang upu..(borang utk msuk u). Aku buat kos sns kuantitatif ni first choice..kt uitm.. lagipom,math aku A dan add math aku B.. =) ok la tu.. *hahaha..bangga diri kjap*..
 
 Hari berganti hari,bulan berganti bulan,keputusan utk msuk u pom dh kuar.. Dgn excitednye,aku check cpt2.. Alhamdulillah,i got sains kuantitatif as my course at UiTM Machang.. happy giler! =) Eh kejap2,tadi kn aku nk bagit taw korang kn kos sains kuantitatif ni ap?? Ok..ni nk bagitaw la ni.. Sabar ye anak2.. hehehe.. First, bile korang amik kos ni korang kena thu yang kos ni almost sbject melibatkan calculation.Ni subject2 yg aku amik. 

Part 1:
-Geometry (calculation)
-Pre calculus (calculation)
-Statistic (ad yg kena hafal n kira2)
-Ctu (klu kt skul,mcm sbjek agama islam)
-Bel (kt skul,bhsa inggeris)
 
 Dan alhamdulillah,mase part 1 ni aku dapat dekan. :) Memang la ramai org ckp yg part 1 ni juz bacis for the course.. sbab tu la snang..rmai yg blh dekan.. Yeke?? Urmm,watever la.. Janji aku dapat ap yg aku inginkn.. 

Part 2:
-Calculus1 (overall kena kira2)
-Accounting ( ni pom same gk dgn calclus1)
-Computer problem solving ( huhuhu..subjek ni bagi aku susah..coz kte org kne blajar buat coding utk 1 program..susah soit.. pening kpla aku. Tapi most of boys lam kls aku terer sbjk ni. Memang ni mkanan dyeorg kot..hehehe)
-Ctu dan Bel (aik?? amik lgi ker?? Yolerr,kne amik 2 sbjek ni smpai part 3 jer..) 

 Dan alhamdulillah..aku dapat menghabiskannye dgn jayanya.. Dapat dekan lagiker ati??? Urmm,Blom tahu lagi lar.. 27/4 bru thu..huhuhu..Kecut perut bila nk tgk rsult nih.. Ya Allah, Kau berikanlah aku kejayaan di atas apa yang telah aku usahakan selama ini.. Amin. Tapi hopefully dapat la dean list lgi..  :) InsyaAllah..
 Ok la guys, ini la serba sedikit psal course aku... kadang2 tu,malas nk study lagi pom ad gk..hehehe.. Dalam kepala otak ni asyik duk pikiaq ble lar nk abis bljar ni..ble la nk keje..ble la nk ad rumah n kete sndiri.. Urmm...Jalwati,be patient ok..InsyaAllah,one day kau akan dapat jgk.. Amin.. 
That's all from me.. Have a nice day.. ^_^


Sunday, 22 April 2012

I'm backkkk !!


Hai sume..u all ap kbr? urmmm,dh lme gler aku x update blog..huhuhu..lately ni aku memag malas giler nk amik tahu psal blog2 ni..ok la,back to my aim. Kalau u all nk tahu,sekarang ni aku tengah semester break. bile aku tambah, tolak, darab, dan bahagi..kira-kira 2 bulan lebih aku cuti. Best ker ati cuti?? dapat stay ngan family lama?? urmm,best tu mmg best...yang tu xleh nk nafikan la..hehehe..tapi part yang xbest tu,aku xthu nk buat ap time cuti ni. aku boring giler taw x?? =( korang nk taw x ap yg aku buat time cuti ni? Meh tgk same2..

 keje aku sehari-harian ialah:
-makan
-tengok tv
-berfesbuking
-baca blog2 org
-baca novel
-tgk citer korea
-jaga budak2(anak ngasuh umi aku)

ok guys,tu lah perkara2 yg sgt berfaedah (faedah la sgt) aku selama 2 bulan lebih ni.. Sometimes aku rasa rindu sgt2 kt roommates aku,classmate aku,BFF aku,kolej aku,senang cite sume yang berkaitan dgn hidup aku selama aku bergelar 'Mahasisiwi' di UiTM Machang..