Monday, 23 April 2012

Diploma In Quantitative Science

Assalamualaikum ^_^ 

 Hai u all...how's ur day? Hope u all have enjoy ur day wif family tersayang.. Pejam celik pejam celik,dah masuk setahun aku bergelar mahasiswi. As u all know,aku merupakan seorang pelajar jurusan Diploma in Quantitative Science. Course aku ni 3 years. Sekarang ni nak msuk tahun ke-2 dh..Sekejap jer rse..Terlalu banyak suka duka aku semasa aku sepanjang menjadi pelajar U.. Opss! lupe plak,korang thu x ap tu Quantitative Science??  Actually,sebelum aku dapat course ni aku pom xthu ap tu sains kuantitatif.. Mase kt sekolah dulu tu ad la kwn aku cakap yang kos ni best.Sesuai untuk student yang memang giler tahap gaban dgn subjek math n add math. Lpas aku dgr cm tu,aku pom terus set dalam mind aku yang nanti lpas spm,aku nk plih kos ni as my first choice. Lagi pun,aku memang minat giler dgn sbjek math n add math. Aku suka kira2 coz xmengantuk.. hehehe. 
 Time kt skul dlu,aku paling xsuke sbjek sejarah. Nape?? sebab,korang pom thu kn yg sbjek ni kne hafal..... aku ni bukan jenis yang suke mnghafal..Tapi.....satu yang aku suke psal diri aku ni.. Nak thu x?? Ok2..aku ni kalau dh pgang buku tu dan ready untuk hafal,aku akan bersungguh-sungguh tw.. Aku ni jnis yg suke hafal smbil baca bunyi kt mulut. Bagi aku,that is my way on how to remind something yg pnjg2.. =) Bile aku buat cm tu,automatic aku akan trus ingt. hehehe.. Lantak r ap org nk kata bising ker..ap ker...yang pnting aku ingt ap yg aku baca... 
 Aty,u out of topic la. Opps! yeke?? hehehe..sory2.. Ok,berbalik pada topic.. Lepas kuar jer result spm,aku isi borang upu..(borang utk msuk u). Aku buat kos sns kuantitatif ni first choice..kt uitm.. lagipom,math aku A dan add math aku B.. =) ok la tu.. *hahaha..bangga diri kjap*..
 
 Hari berganti hari,bulan berganti bulan,keputusan utk msuk u pom dh kuar.. Dgn excitednye,aku check cpt2.. Alhamdulillah,i got sains kuantitatif as my course at UiTM Machang.. happy giler! =) Eh kejap2,tadi kn aku nk bagit taw korang kn kos sains kuantitatif ni ap?? Ok..ni nk bagitaw la ni.. Sabar ye anak2.. hehehe.. First, bile korang amik kos ni korang kena thu yang kos ni almost sbject melibatkan calculation.Ni subject2 yg aku amik. 

Part 1:
-Geometry (calculation)
-Pre calculus (calculation)
-Statistic (ad yg kena hafal n kira2)
-Ctu (klu kt skul,mcm sbjek agama islam)
-Bel (kt skul,bhsa inggeris)
 
 Dan alhamdulillah,mase part 1 ni aku dapat dekan. :) Memang la ramai org ckp yg part 1 ni juz bacis for the course.. sbab tu la snang..rmai yg blh dekan.. Yeke?? Urmm,watever la.. Janji aku dapat ap yg aku inginkn.. 

Part 2:
-Calculus1 (overall kena kira2)
-Accounting ( ni pom same gk dgn calclus1)
-Computer problem solving ( huhuhu..subjek ni bagi aku susah..coz kte org kne blajar buat coding utk 1 program..susah soit.. pening kpla aku. Tapi most of boys lam kls aku terer sbjk ni. Memang ni mkanan dyeorg kot..hehehe)
-Ctu dan Bel (aik?? amik lgi ker?? Yolerr,kne amik 2 sbjek ni smpai part 3 jer..) 

 Dan alhamdulillah..aku dapat menghabiskannye dgn jayanya.. Dapat dekan lagiker ati??? Urmm,Blom tahu lagi lar.. 27/4 bru thu..huhuhu..Kecut perut bila nk tgk rsult nih.. Ya Allah, Kau berikanlah aku kejayaan di atas apa yang telah aku usahakan selama ini.. Amin. Tapi hopefully dapat la dean list lgi..  :) InsyaAllah..
 Ok la guys, ini la serba sedikit psal course aku... kadang2 tu,malas nk study lagi pom ad gk..hehehe.. Dalam kepala otak ni asyik duk pikiaq ble lar nk abis bljar ni..ble la nk keje..ble la nk ad rumah n kete sndiri.. Urmm...Jalwati,be patient ok..InsyaAllah,one day kau akan dapat jgk.. Amin.. 
That's all from me.. Have a nice day.. ^_^


2 comments: